Z artykułu dowiesz:
- Które stereotypy na temat śruty rzepakowej w żywieniu krów są nieprawdziwe?
- Dlaczego śruta rzepakowa jest najlepszym źródłem białka dla krów mlecznych?
- Jakie są różnice między poekstrakcyjną śrutą sojową a rzepakową?
- Jak ilość pobranego z paszy białka przekłada się na zawartość białka w krowim mleku?
- Jakie są inne i efektywne źródła taniego białka?
Nadal panuje wiele stereotypów na temat śruty rzepakowej w żywieniu krów. Które z nich są nieprawdziwe?
– Kiedy spadają ceny śruty sojowej, to często wracamy do soi i odwrotnie. A jest to bardzo zła kalkulacja, bo polega na stereotypach, a nie uwzględnia faktycznej przewagi śruty rzepakowej nad sojową.
I chociaż podczas swojej, jak zawsze ciekawej i przekonującej prelekcji, prof. Kowalski omówił wiele źródeł białka w dawce pokarmowej dla krów, to największą uwagę skupił na poekstrakcyjnej śrucie rzepakowej.