Wartość odżywcza śruty rzepakowej, mierzona ilością aminokwasów wchłanianych jelitowo oraz ich przetwarzaniem na mleko, jest wyższa w porównaniu do śruty sojowejBeata Dąbrowska
StoryEditorŻywienie krów mlecznych

Śruta rzepakowa jest lepsza niż sojowa w żywieniu krów. Dlaczego?

01.05.2024., 15:00h
– Poekstrakcyjna śruta rzepakowa jest dziś najlepszą paszą białkową dla krów mlecznych – przekonywał prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie, na jednym z wykładów tegorocznego Forum Mleko.

Z artykułu dowiesz:

  • Które stereotypy na temat śruty rzepakowej w żywieniu krów są nieprawdziwe?
  • Dlaczego śruta rzepakowa jest najlepszym źródłem białka dla krów mlecznych?
  • Jakie są różnice między poekstrakcyjną śrutą sojową a rzepakową?
  • Jak ilość pobranego z paszy białka przekłada się na zawartość białka w krowim mleku?
  • Jakie są inne i efektywne źródła taniego białka?

Nadal panuje wiele stereotypów na temat śruty rzepakowej w żywieniu krów. Które z nich są nieprawdziwe?

Kiedy spadają ceny śruty sojowej, to często wracamy do soi i odwrotnie. A jest to bardzo zła kalkulacja, bo polega na stereotypach, a nie uwzględnia faktycznej przewagi śruty rzepakowej nad sojową.

I chociaż podczas swojej, jak zawsze ciekawej i przekonującej prelekcji, prof. Kowalski omówił wiele źródeł białka w dawce pokarmowej dla krów, to największą uwagę skupił na poekstrakcyjnej śrucie rzepakowej.

Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. wrzesień 2024 02:13