Zastąpienie w dawce pokarmowej śruty sojowej śrutą rzepakową może przyczynić się do efektywniejszego żywienia krówBeata Dąbrowska
StoryEditorŻywienie krów mlecznych

Śruta rzepakowa zamiast sojowej w żywieniu krów: jaki przelicznik? [TABELA]

26.09.2024., 15:00h

Uwzględniając zawartość białka ogólnego, poekstrakcyjna śruta rzepakowa z powodzeniem może zastąpić śrutę sojową, a głównym argumentem, iż to śruta rzepakowa jest lepszą paszą białkową niż śruta sojowa jest większa podaż białka dla bakterii żwacza.

W czym śruta rzepakowa jest lepsza od sojowej? 

Śruta rzepakowa posiada także lepszy skład aminokwasowy białka by-pass i lepsze jest wykorzystanie wchłoniętych aminokwasów do syntezy białka mleka, o czym decyduje korzystny skład aminokwasowy – dużo metioniny i cystyny. Krowy żywione dawkami z udziałem śruty rzepakowej lepiej wykorzystują jej aminokwasy do syntezy białka mleka.

Na poparcie tej tezy prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie, podaje doskonały przykład analizy danych opartych na wielu przeprowadzonych doświadczeniach porównujących przemiany białkowe w przewodzie pokarmowym krowy skarmianych śrutą rzepakową i sojową.

  • I tak przyjęto, iż zawartość białka ogólnego w śrucie rzepakowej wynosi 350g/kg; w śrucie sojowej – 450 g/kg.
  • Rozkład białka w żwaczu: w śrucie rzepakowej – 75%, w śrucie sojowej 70%.
  • Strawność jelitowa białka by-pass (nieulegającego rozkładowi w żwaczu): w śrucie rzepakowej – 95%, w śrucie sojowej – 95%.

Białko rzepakowe lepiej rozkłada się w żwaczu

Porównując obydwie pasze wart odnotowania jest fakt, że pomimo wyższej zawartości białka ogólnego w poekstrakcyjnej śrucie sojowej niż w rzepakowej, ilość białka rozkładanego w żwaczu jest zbliżona, co wynika z większej podatności białka śruty rzepakowej na rozkład w żwaczu.

Pozostało 63% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 00:08