W czym śruta rzepakowa jest lepsza od sojowej?
Śruta rzepakowa posiada także lepszy skład aminokwasowy białka by-pass i lepsze jest wykorzystanie wchłoniętych aminokwasów do syntezy białka mleka, o czym decyduje korzystny skład aminokwasowy – dużo metioniny i cystyny. Krowy żywione dawkami z udziałem śruty rzepakowej lepiej wykorzystują jej aminokwasy do syntezy białka mleka.
Na poparcie tej tezy prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie, podaje doskonały przykład analizy danych opartych na wielu przeprowadzonych doświadczeniach porównujących przemiany białkowe w przewodzie pokarmowym krowy skarmianych śrutą rzepakową i sojową.
- I tak przyjęto, iż zawartość białka ogólnego w śrucie rzepakowej wynosi 350g/kg; w śrucie sojowej – 450 g/kg.
- Rozkład białka w żwaczu: w śrucie rzepakowej – 75%, w śrucie sojowej 70%.
- Strawność jelitowa białka by-pass (nieulegającego rozkładowi w żwaczu): w śrucie rzepakowej – 95%, w śrucie sojowej – 95%.
Białko rzepakowe lepiej rozkłada się w żwaczu
Porównując obydwie pasze wart odnotowania jest fakt, że pomimo wyższej zawartości białka ogólnego w poekstrakcyjnej śrucie sojowej niż w rzepakowej, ilość białka rozkładanego w żwaczu jest zbliżona, co wynika z większej podatności białka śruty rzepakowej na rozkład w żwaczu.