Skład mleka to cenne źródło informacji o poprawności zbilansowania dawki pokarmowej oraz jej strukturalnościBeata Dąbrowska
StoryEditorBłędy w żywieniu krów

Stosunek tłuszczu do białka w mleku podpowie, czy krowy dostają dobrą dawkę pokarmową

21.11.2023., 14:00h
Poziom poszczególnych składników mleka pozwala szybko ocenić, czy zadawana krowom dawka pokarmowa jest właściwie zbilansowana i czy ma odpowiednią strukturę. Jednym z istotnych wskaźników o tym mówiących jest stosunek tłuszczu do białka.

Zachwiana proporcja tłuszczu do białka w mleku oznacza błąd dawki pokarmowej

W przypadku zdrowego stada i prawidłowo skomponowanej dawki stosunek tłuszczu do białka powinien wahać się w okolicach wartości 1,2–1,5. Zbyt niski stosunek tych składników – poniżej 1 – może wskazywać na:

  • zbyt dużą ilość pasz treściwych w stosunku do objętościowych,
  • nadmiar węglowodanów niestrukturalnych,
  • niedobór włókna surowego,
  • zbyt wysoką suchą masę TMR.

Do sytuacji tej może dojść również podczas skarmiania kiszonek o niskim pH oraz przy braku odpowiedniej struktury dawki. W efekcie, u krów może pojawić się subkliniczna kwasica żwacza, problemy z rozrodem i ze zdrowotnością racic.

image

Skład mleka to cenne źródło informacji o poprawności zbilansowania dawki pokarmowej oraz jej strukturalności

FOTO: Beata Dąbrowska

Z kolei wysoki – powyżej 1,5 – stosunek tłuszczu do białka może wynikać z niedoborów energii w dawce pokarmowej i nadmiaru włókna surowego. Może być również efektem zbyt dobrej kondycji krów zasuszonych lub niewłaściwego żywienia krów w tym okresie, co przekłada się często na ograniczenie spożycia paszy po porodzie. Tak więc wysoki stosunek tłuszczu do białka informuje o możliwości występowania w stadzie subklinicznej ketozy, a gdy stosunek ten przekracza poziom 1,7, to może wskazywać już na kliniczną postać ketozy, szczególnie, gdy mamy w mleku niską zawartość białka i stosunkowo wysoką zawartość tłuszczu.

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 20:04