Wysoka frekwencja i duża dawka praktycznej wiedzy na Ogólnopolskiej Konferencji dla Hodowców Bydła i Producentów Mleka
Doświadczenie ponad dwóch dekad, profesjonalizm, współpraca z najbardziej znanymi i cenionymi przedstawicielami świata nauki i praktyki, jak również ważkość omawianych zagadnień sprawiają, że od lat na konferencjach Blattin frekwencja zawsze jest wysoka. I tak jest w całym kraju, bowiem każdego roku organizatorzy dbają, by dostęp do nich miała jak największa liczba producentów mleka.
Bieżąca edycja tego cyklicznego wydarzenia odbyła się w dniach 19–23 lutego, w pięciu województwach: lubelskim, podlaskim, warmińsko-mazurskim, kujawsko-pomorskim i wielkopolskim. A jak ogromne jest nimi zainteresowanie najlepiej dowodzi fakt, że na prośbę hodowców z woj. opolskiego, 6 marca br., właśnie w Opolu, odbędzie się dodatkowe szkolenie. Tegoroczne spotkania z hodowcami miały wyjątkowo rozbudowany charakter, bowiem obok części teoretycznej odbywała się również część praktyczna.
Jakie znaczenie ma struktura TMR-u dla zdrowia krów mlecznych?
Nasza redakcja – jako jeden z patronów medialnych imprezy – uczestniczyła w szkoleniu w Sięciaszce Pierwszej, w powiecie łukowskim (woj. lubelskie). Stałym prelegentem szkoleń organizowanych przez Blattin jest prof. dr hab. Maciej Zygmunt Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, który jak zawsze w sposób prosty, zrozumiały i ciekawy, omówił bardzo szerokie zagadnienie, jakim jest znaczenie struktury fizycznej TMR-u w żywieniu krów mlecznych.
– Dobry TMR charakteryzuje się nie tylko odpowiednią wartością pokarmową dla danej grupy krów, ale także właściwą strukturą fizyczną, rozumianą przez udział w mieszaninie cząsteczek o różnej długości, wymaganej dla prawidłowego pobierania paszy i funkcjonowania żwacza. Dobry TMR musi być zadany w takiej ilości, aby niedojady stanowiły około 5% zadanej masy, musi być równomiernie rozsypany na stole paszowym, chętnie pobierany przez krowy, bez pomijania lub wybierania niektórych składników pasz lub ich części. Dobry TMR musi być dobrze wyliczony, dobrze wymieszany, dobrze wysypany i co bardzo ważne, codziennie taki sam, czyli powtarzalny – przekonywał prof. Kowalski.
Co powinien zawierać suchy TMR dla cieląt?
Kolejny wykład, tym razem wygłoszony przez Wojciecha Suchodolskiego – kierownika Działu Bydło Blattin Polska, dotyczył nowoczesnej i coraz powszechniej stosowanej koncepcji w odchowie cieląt, czyli skarmiania suchego TMR-u, którego struktura wspiera rozwój żwacza cieląt i pobudza wytwarzanie śliny. Bo wczesny rozwój żwacza zapewnia skrócenie okresu odpajania preparatami mlekozastępczymi oraz zwiększa ilość brodawek żwaczowych i objętość samego żwacza.
– Suchy TMR dla cieląt powinien zawierać następujące składniki: śrutę zbożową (kukurydza i inne zboża) lub ziarna zbóż poddane obróbce, np. mikronizacji: komponenty białkowe (koncentrat białkowy, śruta poekstrakcyjna sojowa): komponenty płynne np. Blattin Glimel; sieczkę z siana, słomy, suszu z lucerny; wysłodki melasowane (mała średnica) oraz dodatki mineralne i witaminy – wymieniał Wojciech Suchodolski.
– Cielęta powinny mieć dostęp do suchego TMR-u do woli, począwszy od 2. tygodnia życia. Do 4. tygodnia życia cielęta pobierają go w ilości do 0,5 kg dziennie. Z każdym kolejnym tygodniem pobranie paszy wzrasta i już w 12. tygodniu życia jest to około 4–5 kg. Jak wyjaśniał prelegent, suchy TMR należy podawać do 3. miesiąca życia oraz przez okres 2 tygodni po tym czasie, a później przestawić zwierzę stopniowo na właściwy TMR.
Gotowe formuły firmy Blattin dla cieląt i młodych zwierząt
Firma Blattin oferuje hodowcom gotową formą suchego TMR-u dla cieląt pod handlową nazwą Blattin Dry TMR. Wyróżniającym komponentem tej mieszaniny jest susz z lucerny, obok niego w składzie znajdziemy koncentrat – Kalber Starter Koncentrat, wysłodki melasowane, jęczmień i pszenica gniecione, mikronizowana kukurydza, Blattin Glimel oraz nowość w ofercie firmy, czyli Blattina Bovini. Produkt ten idealnie nadaje się do sporządzania własnego, suchego TMR-u lub do tworzenia własnej mieszanki dla cieląt.
Blattina Bovini to mieszanka uzupełniająca, która dostarcza młodym zwierzętom niezbędnych minerałów i witamin. Ponadto, dodatkowe aromaty preparatu poprawiają smakowitość i stymulują pobieranie paszy. Blattina Basic to z kolei nowy preparat mlekozastępczy od 4. do 60. dnia życia, który wyróżnia się bardzo wysokim udziałem komponentów mlecznych (30% odtłuszczonego mleka w proszku, 39% serwatki w proszku), bez udziału białka sojowego. Kolejnym produktem dla cieląt jest Blattina Excellent Zero Sour – preparat o bardzo wysokim, bo wynoszącym 53%, udziale serwatki w proszku i wysokiej zawartości witaminy C. Preparat jest zakwaszony (pH 4,6–4,8) może być więc stosowany do odpajania cieląt utrzymywanych w budkach, nawet przy niższej temperaturze pójła bez ryzyka wystąpienia biegunek. Nowością w ofercie firmy jest również nowa generacja dodatków do zakiszania – Blattisil 2.0 wzbogacona o nowe kultury bakterii. Blattin Polska uruchomiła również nową usługę dla hodowców (głównie z Mazowsza) a jest nią mobilna mieszalnia pasz.
Pokaz wozów paszowych Blattin
Oczywiście nieprzypadkowo część praktyczna każdego ze spotkań wiązała się z częścią teoretyczną. Po wykładach bowiem uczestniczy szkolenia udali się do wybranych gospodarstw rolnych, gdzie mogli dokładnie się przyjrzeć jak przygotowuje się suchy TMR dla cieląt w wozie poziomym ciąganym Blattin King oraz TMR dla krów w wozie poziomym samojezdnym Blattin King Lion. W woj. lubelskim pokaz pracy tych maszyn odbył się w miejscowości Gózd, w gospodarstwie Karola Kiełczykowskiego – dostawcy mleka do SM Ryki.
Ogromne wrażenie na uczestnikach pokazu zrobiła praca – wyróżniającego się kompaktowym gabarytem – samojezdnego, 4-ślimakowego wozu Blattin King Lion, o pojemności 13 m3, ze 148 nożami i 148 przeciwnożami oraz silnikiem przemysłowym Iveco. Jak innowacyjne i jak wielorakie zastosowanie mają wozy paszowe Blattin, jaki – uwzględniając jakość pocięcia i wymieszania – wykonują TMR oraz garść niezwykle przydatnych informacji z prelekcji zaprezentujemy w kolejnych wydaniach naszego tygodnika.
Beata Dąbrowska