Co ogranicza pobranie paszy przez krowy? Czynników jest wiele
Na pobranie i strawność paszy niemal w równej mierze wpływ mają czynniki środowiskowe oraz indywidualne. Do czynników środowiskowych zaliczamy:
- jakość paszy
- jej strukturę
- zawartość włókna
- koncentrację energii
- klimat
- warunki utrzymania
Wśród czynników indywidualnych wymienia się:
- rasę
- genetykę zwierzęcia
- wagę
- wydajność
- wiek
Krowy lepiej czują smak niż ludzie
Uwzględniając jakość paszy objętościowej warto wiedzieć, że krowy mają dziesięciokrotnie bardziej niż u człowieka rozbudowany system unerwienia smakowego, dlatego każde niedociągnięcie w tym zakresie zostaje natychmiast przez krowy wychwycone. Jednak niechęć krów do pobierania dużej ilości pasz wynikać może nie tylko z niesmacznej paszy. Ograniczenia powoduje także zbyt mała ilość tzw. pasz strukturalnych w okresie pełnego zasuszenia, nieprzygotowanie żwacza do dawki laktacyjnej, skokowe podawanie dużych ilości pasz treściwych czy też niewłaściwa struktura fizyczna dawki.
Czynnikiem obniżającym pobranie paszy jest również zdolność krów do sortowania pasz, czyli wybierania drobnych cząsteczek, a pomijania długich. Pamiętajmy, że sortowanie może być powodem przeładowania żwacza paszami astrukturalnymi (drobne cząsteczki), co bezpośrednio prowadzić może do kwasicy.
Okres okołoporodowy jest szczególnie ważny u krów pod kątem żywieniowym
Mając na względzie wysoką produkcję mleka, szczególną uwagę należy zwrócić na prawidłowe żywienie krów w okresie okołoporodowym. To czas, w którym raptownie wzrasta zapotrzebowanie krów, wynikające z rozpoczęcia laktacji z jednoczesnym spadkiem odporności oraz zmianami organizacyjnymi związanymi z przejściem krowy z sektora porodowego do laktacyjnego. To od żywienia w tym okresie zależy wydajność w całej laktacji, zdrowie krowy oraz wskaźniki rozrodu. Po porodzie, każda krowa ma wysoki deficyt energetyczny. W tym czasie potrzebuje bowiem więcej energii do produkcji mleka niż jesteśmy w stanie jej podać wraz z paszą. Deficyt energii bardzo często pojawia się już przed wycieleniem a jego szczyt przypada na 2.–3. tydzień po porodzie.