Jeśli temperatura kiszonki po jednym dniu w temperaturze pokojowej jest zbliżona do temperatury otoczenia, oznacza to, że kiszonka jest stabilna tlenowo i bezpieczna do karmienia.Beata Dąbrowska
StoryEditorŻywienie krów mlecznych

Zagrzana kiszonka to straty w produkcji mleka. Jak wykonać test wiaderka?

20.09.2024., 14:00h

Bez względu czy przechowujemy kiszonki na małych pryzmach, czy w dużych silosach, podczas wysokich temperatur powietrza zagrzewają się. I chociaż zwykle późne lato i jesień były czasem, w którym problem ten mieliśmy już za sobą, to tegoroczna aura zdecydowanie go wydłużyła. Tak gorącego września dawno przecież nie było.

Jakie procesy zachodzą w kiszonce podczas upałów?

Pierwszym procesem, jaki zachodzi w zagrzewającej się kiszonce jest odparowanie kwasów karboksylowych. Wartość pH kiszonki rośnie i tworzą się doskonałe warunki do rozwoju mikroorganizmów aeorobowych. Konsekwencją takiego stanu rzeczy są nie tylko straty składników pokarmowych, ale również produkcja substancji toksycznych oraz pogorszenie smakowitości kiszonki.

Co to oznacza? Spadek pobrania suchej masy pasz i pojawiające się problemy zdrowotne. Gorąca kiszonka nie zawsze jednak oznacza problem, dlatego tak ważne jest odróżnienie ciepła zatrzymanego od tlenowego jej psucia się. Zdarza się, że podczas ładowania wozu paszowego powierzchnia kiszonki wydaje się chłodna, ale już przy wybieraniu paszy obserwujemy jej parowanie, a temperatura w silosie jest znacznie wyższa. Gorąca kiszonka jest zazwyczaj związana z tlenowym pogorszeniem jakości spowodowanym rozkładem suchej masy przez drożdże i pleśnie. Jednak gor...

Pozostało 69% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. wrzesień 2024 14:25