Jakie procesy zachodzą w kiszonce podczas upałów?
Pierwszym procesem, jaki zachodzi w zagrzewającej się kiszonce jest odparowanie kwasów karboksylowych. Wartość pH kiszonki rośnie i tworzą się doskonałe warunki do rozwoju mikroorganizmów aeorobowych. Konsekwencją takiego stanu rzeczy są nie tylko straty składników pokarmowych, ale również produkcja substancji toksycznych oraz pogorszenie smakowitości kiszonki.
Co to oznacza? Spadek pobrania suchej masy pasz i pojawiające się problemy zdrowotne. Gorąca kiszonka nie zawsze jednak oznacza problem, dlatego tak ważne jest odróżnienie ciepła zatrzymanego od tlenowego jej psucia się. Zdarza się, że podczas ładowania wozu paszowego powierzchnia kiszonki wydaje się chłodna, ale już przy wybieraniu paszy obserwujemy jej parowanie, a temperatura w silosie jest znacznie wyższa. Gorąca kiszonka jest zazwyczaj związana z tlenowym pogorszeniem jakości spowodowanym rozkładem suchej masy przez drożdże i pleśnie. Jednak gor...