A może warto wprowadzić zioła do dawki pokarmowej krów?
W ostatnich latach zainteresowanie naturalnymi dodatkami paszowymi w żywieniu bydła mlecznego staje się coraz większe. Wynika ono między innymi z coraz surowszych ograniczeń w stosowaniu antybiotyków oraz oczekiwań konsumentów nabiału.
W naturalnych warunkach bydło pobiera różne rośliny, w tym zioła. I chociaż ich udział w diecie jest stosunkowo niewielki to – jak się okazuje – mają one dobroczynny wpływ na organizm zwierząt, co potwierdziły liczne badania.
Jedno z nich przeprowadzili naukowcy z UP w Lublinie: prof. Renata Klebaniuk i prof. Eugeniusz Grela, którzy sprawdzali wykorzystanie proekologicznych dodatków paszowych w nowych systemach żywienia. W wykonanych badaniach, polegających na zastosowaniu w dawce pokarmowej dla krów i urodzonych od nich cieląt mieszanki ziołowej własnej receptury, naukowcy oceniali wpływ różnego rodzaju poziomu jej stosowania na wskaźniki odchowu cieląt.
Zioła wspierają układ odpornościowy krów i zmniejszają liczbę komórek somatycznych w mleku
Badacze stwierdzili, że podawanie krowom mieszanki ziołowej, w skład której wchodziło: oregano, tymianek, cynamon i jeżówka, w ilości 4% suchej masy dawki, pozytywnie wpłynęło na układ odpornościowy krów. W przypadku cieląt mieszanka ta poprawiała ich żywotność oraz ograniczyła występowanie objawów chorobowych w pierwszych tygodniach życia.
Polscy naukowcy przeprowadzili również badania nad wpływem ziół na zdrowotność wymienia. W doświadczeniu, w którym zastosowali mieszankę ziołową zawierającą: rumianek pospolity, krwawnik pospolity, rzepik, pokrzywę, babkę lancetowatą, dziurawiec i przywrotnik pasterski, wykazali, że dodatek takiej mieszanki może zmniejszyć liczbę komórek somatycznych w mleku.