Kiedy dochodzi do zwiększonego poziomu mocznika w mleku?
Mikroorganizmy w żwaczu degradują białko paszy do amoniaku. Jeżeli produkcja odbywa się w optymalnej ilości węglowodanów, wówczas obecne w żwaczu mikroorganizmy wychwytują amoniak i wykorzystują zawarty w nim azot do budowy własnych aminokwasów.
W wyniku niedoboru energetycznego, w żwaczu powstaje nadmiar amoniaku absorbowanego przez ścianę żwacza do krwi, a następnie do wątroby. W narządzie tym (w hepatocytach) jest przekształcany w cyklu mocznikowym w mocznik.
Poziom mocznika w mleku stanowi informację dotyczącą ilości azotu, który przy niedoborze energii nie jest wykorzystywany do wzrostu drobnoustrojów żwacza oraz syntezy białek mleka. Jeżeli dawki pokarmowe zawierają zbyt dużo białka, wówczas nadmiar azotu wydzielany jest do osocza krwi, mleka i moczu.
Poziom mocznika w mleku jest bardzo ważnym wskaźnikiem oceny żywienia krów
Poziom mocznika w mleku jest szczególnie ważn...