Zrównoważone systemy żywnościowe – czym są?
Środowisko, ludzie, instytucje oraz procesy produkcji i przetwarzania żywności, która trafia potem do konsumentów są składowymi systemów żywności. Kluczową rolę w ich funkcjonowaniu pełni współpraca, która napędza innowacje, a te sprawiają, że łańcuchy żywnościowe stają się bardziej zrównoważone. Nie jest to możliwe kiedy działa się oddzielnie.
„Innowacje dla zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności” – co to za konkurs? Jaka idea mu przyświeca?
Innowacje i doskonalenie procesów produkcyjnych, mechanizmów przetwórczych, zmian w handlu i konsumpcji żywności przekładają się na budowanie zrównoważonych i wytrzymałych procesów żywnościowych. Drobni rolnicy nie powinni się tego obawiać, tylko iść w kierunku doskonalenia praktyk uprawy żywności przy wykorzystaniu technologii cyfrowych, przez co zmniejsza się dysproporcja między krajami rozwiniętymi, a rozwijającymi się.
Dlatego w 2018 r. rząd federalny Szwajcarii i Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ufundowały międzynarodową nagrodą za innowacyjność dla zrównoważonej żywności i rolnictwa (International Innovation Award for Sustainable Food and Agriculture).
Wyróżnienie to jest uznaniem za innowacje cyfrowe i nowe lub istniejące produkty lub praktyki, doprowadzające do większej skuteczności, konkurencyjności i odporności w zakresie swojego działania. Nagradzane są nowatorskie działania już wdrożone i zatwierdzone.
Kto może wziąć udział w konkursie?
Jak duża jest nagroda i w jakich kategoriach?
- Kategoria A– nagradza dokonania w zakresie cyfryzacji i innowacji związanych z zrównoważonymi systemami żywnościowymi. Do wygrania 30 000 dolarów.
- Kategoria B – wyróżnia innowację, która wzmacnia pozycję młodzieży (poniżej 35 roku życia) w zrównoważonych systemach żywnościowych. Do wygrania 30 000 dolarów
Warunki Konkursu "Innowacje dla zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności” w języku angielskim