Eksport unijnej wieprzowiny spada, a wzrasta brazylijskiej
Choć Niemcy utrzymały pozycję lidera w eksporcie zarówno mięsa, jak i podrobów do Państwa Środka, ilość sprzedanego towaru w porównaniu do 2017 r. spadła odpowiednio o ponad 8% i 29%. O 8,7% mniej do Chin wywiozła też wieprzowiny Hiszpania, podobnie Dania, a o 11% mniej Holandia. Podsumowując te spadki, w pierwszym kwartale w stosunku do ubiegłego roku od największych unijnych eksporterów do Chin wyjechało o 17 mln t mniej mięsa wieprzowego.
Brazylia natomiast sprzedała Chinom o 45% tego mięsa więcej. Warto jednak zauważyć, iż nawet przy tym wzroście, ilość mięsa jaka z tego kraju trafia na rynek chiński to zaledwie 36% tego, co sprzedają tam Niemcy. Co może jednak niepokoić, to tempo wzrostu importu brazylijskiego towaru. Jeszcze w 2016 r. Chiny kupiły w pierwszym kwartale od Brazylijczyków zaledwie 4 mln t wieprzowiny, rok później już 17 mln t, a w tym roku prawie 25 mln t.
Hongkong zwiększył import wieprzowiny z Brazylii i Polski
Oprócz Chin dla unijnych eksporterów ważny jest również hongkoński rynek zbytu. Tutaj także nie ma dobrych wiadomości. Hongkong w porównaniu do ubiegłego roku zmniejszył zakup wieprzowiny na rynkach zewnętrznych o ponad 15%. Zachowania tamtejszych kupców są podobne jak chińskich. Zwiększyli oni import świeżego i mrożonego mięsa z Brazylii o prawie 32%, a od pozostałych krajów zmniejszyli. Co oznacza, iż Brazylia, która była liderem wśród eksporterów na ten rynek, wzmocniła jeszcze swoją pozycję.
Warto podkreślić, iż w czołówce eksporterów wieprzowiny do tego kraju (po Brazylii, Chinach i USA) znajduje się również Polska. Hongkong w pierwszym kwartale bieżącego roku kupił od nas o 19,6%, mniej wieprzowiny, co w przełożeniu na ilość oznacza spadek z 6,8 mln t do 5,4 mln t.
Wzrost eksportu podrobów
Korzystnie dla eksporterów rozwija się jedynie import podrobów ze strony Hongkongu. W porównaniu do pierwszego kwartału 2017 r., w 2018 r. kraj ten kupił o 10,6% więcej podrobów, w tym z Niemiec o 12,% więcej, a z Polski o 10,8% więcej. Import polskich podrobów wzrósł z 9,4 do 10,4 mln t.
dr Magdalena Szymańska
dr Magdalena Szymańska