Zarówno krajowi, jak i zachodni eksperci jako główną przyczynę obecnej sytuacji na rynku trzody chlewnej wskazują nadmierną podaż. Po upalnym lecie, które ograniczało podaż tuczników na rynek, mamy zwiększone przyrosty tuczników i wysoką podaż żywca w całej Europie. Reakcja ze strony niemieckich zakładów ubojowych była natychmiastowa, co pociągnęło za sobą lawinę obniżek na wielu europejskich rynkach. Obecna sytuacja jest spiętrzeniem nadmiernej podaży, jednak wzrost liczby ubojów żywca na unijnym rynku obserwuje się już od jakiegoś czasu, o czym świadczą dane statystyczne.
Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 48/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.