Jak do tej pory, Duńczycy wysyłali do Państwa Środka głównie mrożone mięso wieprzowe. Po wejściu w życie nowego porozumienia będą mogli także eksportować kiełbasy, szynki i inne wyroby z wieprzowiny.
Według wstępnych szacunków wartość eksportu duńskich produktów po zawarciu tej umowy może wzrosnąć o 250 mld DKK w każdym roku obowiązywania porozumienia.
– Negocjacje nad tym porozumieniem były ogromnym wyzwaniem dla duńskiej ambasady, rządu i przemysłu spożywczego. Trwały ponad 10 lat, ponieważ Chińczycy bardzo troszczą się o bezpieczeństwo produktów spożywczych i nie zamierzają robić żadnych ustępstw w tej sprawie. Sądzę, że to duże wyróżnienie dla duńskich przedsiębiorstw, że są w stanie sprostać takim normom – podsumował minister.
Z kolei w przypadku produktów ekologicznych Dania zawarła 5-letnią umowę o współpracy w zakresie kontroli produktów ekologicznych. Ma to znacznie ułatwić dostęp do chińskiego rynku firmom z Danii produkującym tego rodzaju żywność. Dzięki porozumieniu mają stopniowo być łagodzone wymagania formalne, w tym różnego rodzaju certyfikaty wobec duńskich producentów. Ich uzyskanie było bardzo kosztowne, co skutecznie blokowało duńskim firmom dostęp do rynku chińskiego.
W najbliższym czasie również polska delegacja uda się do Chin. Podczas tej wizyty Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa ma poruszyć m.in. możliwość wznowienia eksportu wieprzowiny i produktów wieprzowych oraz drobiu i produktów drobiowych. pm