Jakich produktów rolnych dotyczy rosyjskie embargo?
Embargo żywnościowe zostało nałożone w odpowiedzi na sankcje nałożone na Rosję przez Unię Europejską (UE), Stany Zjednoczone i inne kraje po aneksji Krymu i wybuchu wojny w Donbasie we wschodniej Ukrainie w 2014 r.
Rosjanie po raz pierwszy wprowadzili embargo żywnościowe w sierpniu 2014 r. i od tego czasu corocznie je przedłużają. Oprócz UE i USA w 2014 r. zostały nim objęte Australia, Norwegia i Kanada. W 2015 r. dołączyły do nich Albania, Czarnogóra, Islandia i Liechtenstein, a w 2016 r. Ukraina.
Rosyjskie embargo objęło pierwotnie:
- mięso,
- produkty mleczne,
- ryby,
- warzywa,
- owoce.
W 2017 r. do tej listy dodano żywe świnie oraz produkty uboczne i tłuszcze zwierzęce.
Embargo na unijną żywność to odwet Putina za sankcję UE
UE, która nie uznaje aneksji Krymu przez Rosję, uzależnia zniesienie sankcji gospodarczych wobec Rosji od pełnego zastosowania porozumień mińskich dotyczących rozwiązania konfliktu w Donbasie między Kijowem a prorosyjskimi separatystami.
Władimir Putin utrzymuje zakaz importu produktów żywnościowych z krajów, które po aneksji Krymu przez Rosję nakładały sankcje na wyższych urzędników, banki, firmy i rosyjskie koncerny naftowe
Magdalena Szymańska
Fot. Pixabay