Według ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, rolniczy handel detaliczny jest to handel detaliczny w rozumieniu art. 3 ust. 7 rozporządzenia nr 178/2002, polegający na produkcji żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym i zbywaniu takiej żywności konsumentowi finalnemu, o którym mowa w art. 3 ust. 18 rozporządzenia nr 178/2002, lub do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego (art. 3).
Artykuł 44a wymienionej ustawy wskazuje, że produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego:
- mogą być dokonywane w ilościach dostosowanych do potrzeb konsumentów;
- nie mogą stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na ochronę zdrowia publicznego;
- podlegają nadzorowi organów, odpowiednio: Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej.
Zbywanie żywności w ramach RHD do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego odbywa się, jeżeli zakłady są zlokalizowane na obszarze województwa, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji tej żywności, lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa sąsiadujących z tym województwem. Powinno być ono dokumentowane w sposób umożliwiający określenie ilości zbywanej żywności. Nie może być dokonywane z udziałem pośrednika.
Miejsce zbywania żywności przez podmiot prowadzący RHD musi być odpowiednio oznakowane.
Warto też zwrócić uwagę na przepisy zawarte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania. W załączniku nr 4 do rozporządzenia wskazano limit dla świeżego mięsa drobiowego lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów lub mięsa mielonego – 2100 kg. Natomiast dla gotowych posiłków z tych produktów – 1400 kg.
Od 1 stycznia 2019 r. do RHD stosuje się też przepisy ustawy z 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji (Dz. U. poz. 2242).
Na pytania prenumeratorów Tygodnika Poradnika Rolniczego odpowiada dr hab. Aneta Suchoń
fot. Pixabay