Rolnik może bowiem ubić świnię, podobnie zresztą jak bydło, owcę i kozę, u siebie w gospodarstwie, ale tylko wtedy, gdy mięso bądź wyroby z niego pozyskane zostaną zużyte na potrzeby własne, czyli do przygotowania żywności, którą spożywają domownicy. Takiego mięsa nie można natomiast wykorzystać do produkcji żywności z zamiarem wprowadzania na rynek, w tym do produkcji w ramach tzw. rolniczego handlu detalicznego (RHD).
Zdatne do spożycia mięso wykorzystywane do produkcji w ramach RHD może pochodzić od utrzymywanych w gospodarstwie zwierząt, które zostały poddane ubojowi w legalnie działającej rzeźni zatwierdzonej przez organy Inspekcji Weterynaryjnej lub z zarejestrowanej przez te organy sprzedaży bezpośredniej (w przypadku drobiu i zajęczaków). W sytuacji kiedy rolnik będzie chciał sprzedawać w ramach RHD świeże mięso drobiowe lub zajęczaków i ubić te zwierzęta w gospodarstwie, musi zarejestrować również sprzedaż bezpośrednią.
Podstawowe wymagania dla RHD
- produkcja i zbywanie żywności nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne;
- obowiązek dokumento...