Plantatorzy kalafiora i brokuła mają ostatnią szansę na dopłaty
Tylko do 30 października rolnicy mogą składać wnioski o dopłaty do kalafiorów i brokułów. O pomoc mogą ubiegać się plantatorzy, którym podmiot skupujący odmówił odbioru pełnej ilości zakontraktowanych warzyw. Do tej pory do ARiMR złożono kilkanaście wniosków.
Kto może ubiegać się o dopłaty do kalafiorów i brokułów?
O to wsparcie mogą się ubiegać producenci rolni, którzy:
- zawarli umowę na wyprodukowanie i dostarczenie w 2023 r. kalafiorów lub brokułów z podmiotem, który odmówił odbioru wszystkich zakontraktowanych warzyw i nie zapłacił za nie;
- posiadają status mikro-, małego albo średniego przedsiębiorstwa;
- mają nadany numer identyfikacyjny przez ARiMR.
Jaka jest stawka dopłat do kalafiorów i brokułów?
Stawka wynosi 1250 zł na 1 ha powierzchni uprawy kalafiorów lub brokułów. Do wyliczenia powierzchni uprawy kalafiorów lub brokułów przyjmuje się iloraz ilości kalafiorów lub brokułów nieodebranych przez podmiot, z którym producent rolny zawarł umowę dostawy oraz średniego plonu uprawy kalafiorów lub brokułów w 2021 r. zebranych z 1 ha ustalonego na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego. Budżet wsparcia wynosi 5 mln zł.
Kiedy i gdzie złożyć wnioski o dopłaty do kalafiorów i brokułów?
Wnioski należy złożyć między 23 a 30 października 2023 r. bezpośrednio w kancelarii biura powiatowego ARiMR, za pośrednictwem platformy ePUAP lub usługi mObywatel na stronie gov.pl lub wysłane za pośrednictwem wyznaczonego operatora pocztowego (Poczta Polska).
Skąd pobrać wniosek o dopłaty do kalafiorów i brokułów?
Wniosek i instrukcję można pobrać poniżej:
Kalafiory i brokuły zgniły na polu, bo chłodnie nie chciały ich odbierać
Plantatorzy kalafiora i brokuła znaleźli się w tym roku w bardzo trudnej sytuacji. Nie mieli komu sprzedać swoich warzyw, bo zakłady były zapchane towarem.
- Chłodnie wolą kupować od firm zagranicznych na bieżąco dostarczających towar na rynek hurtowy – ocenia Wiktor Szmulewicz, szef Krajowej Rady Izb Rolniczych.
Kryzysową sytuację spowodowały m.in. warunki pogodowe, które przyczyniły się do tego, że warzywa dojrzały w jednym momencie. Firmy skupowe nie mogły ich odebrać ze względu na ograniczone moce przerobowe i część kalafiorów i brokułów zgniła na polach.
Kamila Szałaj