W ramach ekoschematu "Dobrostan zwierząt", hodowcy mogą otrzymać po 250 zł do każdej krowy mamki i 130 zł do każdego opasa. Od tego roku dopłatami objęte są także opasy ras mlecznych i ich mieszkańców użytkowanych w typie mięsnym. Ale żeby otrzymać dopłatę hodowcy muszą najpierw zdobyć certyfikat QMP.
Jak zdobyć certyfikat QMP i dopłatę do bydła mięsnego?
Warunkiem koniecznym przystąpienia do systemu QMP jest między innymi utrzymywanie bydła luzem. Należy też złożyć wniosek do jednej z jednostek certyfikujących, przejść audyt i otrzymać certyfikat QMP. Informacje o jednostkach znajdują się w Polskim Zrzeszeniu Producentów Bydła Mięsnego (na stronie internetowej zrzeszenia www.pzpbm.pl lub pod adresem www.qmpsystem.eu).
Następnie we wniosku do ARiMR o płatności obszarowe i bezpośrednie należy zaznaczyć: „Schematy na rzecz klimatu, środowiska i dobrostanu zwierząt” i wskazać właściwy wariant: „Dobrostan zwierząt”.
- Nie obowiązują limity ilościowe, zatem dopłata w ramach Ekoschematu należy się do wszystkich zwierząt w gospodarstwie objętych certyfikatem QMP – wyjaśnia w rozmowie z „Tygodnikiem Poradnikiem Rolniczym” Tomasz Rasiński, wiceprezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, które opracowało, zarządza i promuje system QMP.
Ile kosztuje przystąpienie do systemu QMP?
Koszt przystąpienia do systemu QMP to średnio 1500 zł netto w zależności od cennika w jednostkach certyfikujących plus 9,5 zł netto od sztuki opłaty administracyjnej. Certyfikat ważny jest przez rok.
Ostatni dzwonek na dopłaty do bydła mięsnego
Należy się jednak pospieszyć, ponieważ trzeba się wyrobić do 15 maja. Wtedy upływa podstawowy termin składania wniosków do ARiMR. Aktualny czas oczekiwania na certyfikat trwa ok. 2 tygodni, jednak najważniejsze jest, aby sam audyt w gospodarstwie odbył się przed 15 maja.
Maksymalna kwota, którą można otrzymać na jedno zwierzę w ramach planów dobrostanowych, takich jak zwiększona powierzchnia na sztukę, ściółkowanie, wybieg i QMP, osiąga pułap około 700 zł w przypadku opasów i nieco więcej w przypadku krowy mamki.
Czym jest system jakości QMP?
System QMP potwierdza wysoką jakość polskiej wołowiny. Jest dobrowolnym, otwartym i zrównoważonym systemem produkcji żywca i mięsa wołowego. Już teraz objęcie stada systemem QMP (Quality Meat Program) gwarantuje hodowcom uzyskanie dodatkowych dopłat, natomiast zakłady mięsne sygnalizują, że znak QMP pozwoli w niedalekiej przyszłości uzyskiwać lepsze ceny żywca wołowego.
Więcej informacji na temat certyfikowania w systemie QMP i o dopłatach do bydła przeczytasz w najnowszym 18-19 numerze Tygodnika Poradnika Rolniczego, który ukaże się 29 kwietnia.