W ramach ekoschematu "Dobrostan zwierząt", hodowcy mogą otrzymać dodatkowe dopłaty bezpośrednie: 51 zł do każdego tucznika oraz po 250 zł do każdej krowy mamki i 130 zł do każdego opasa, także do ras mlecznych i mieszańców. Wsparcie przewidziane jest też w przypadku kurcząt brojlerów i indyków rzeźnych. Ale żeby otrzymać tę dopłatę hodowcy muszą najpierw zdobyć certyfikat QMP lub QAFP.
Dobrostan zwierząt: więcej czasu na certyfikat QMP i QAFP
Jednak ze względu na duże zainteresowanie rolników nową płatnością dobrostanową czas oczekiwania na wydanie tego certyfikatu przez jednostkę certyfikującą wydłużył się. W związku z tym ministerstwo rolnictwa przygotowało nowelizację przepisów rozporządzenia dobrostanowego.
Okres na uzyskanie certyfikatu za zgodność ze specyfikacją i standardami systemu QAFP lub QMP zostaje wydłużony:
- do 30 września 2024 r. dla bieżącej (pierwszej w odniesieniu do nowego wsparcia uczestników systemów QAFP i QMP) kampanii naboru wniosków;
- do 31 lipca roku, w którym rolnik złożył ww. wniosek – dla lat następnych.
- Takie rozwiązanie ułatwi rolnikom korzystanie z nowego rodzaju wsparcia za realizację praktyk polegających na utrzymywaniu zwierząt zgodnie z wymogami systemu QAFP lub QMP - ocenia ministerstwo.
System QAFP i System QMP: co to jest?
System QMP jest otwartym systemem produkcji żywca wołowego oraz mięsa wołowego gwarantowanej wysokiej jakości, uznanym za krajowy system jakości żywności decyzją ministra rolnictwa z 20 października 2008 r. Administratorem systemu QMP i właścicielem znaku QMP jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.
System Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products) – został opracowany w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego i uznany przez MRiRW w 2009 r. System QAFP obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w ramach koncepcji „od pola do stołu” normalizując całą drogę, jaką żywność przebywa od rolnika aż do konsumenta. System zawiera procedury gwarantujące bezpieczeństwo oraz wyższą jakość żywności ze znakiem QAFP, a także wspiera budowanie wiarygodności uczestników łańcucha żywnościowego w oczach konsumenta. Obejmuje mięso wieprzowe, mięso drobiowe oraz wędliny.
Kamila Szałaj