Gdzie najwięcej eksportowaliśmy?
Największe korzyści finansowe przyniósł eksport do Niemiec (9,4 mld euro), Niderlandów (2,2 mld euro), Francji (2,1 mld euro), Włoch (1,9 mld euro) i Czech (1,6 mld euro). Do krajów trzecich wyeksportowano żywność wartą 10,3 mld euro, z czego najwięcej do Wielkiej Brytanii, na Ukrainę, do Rosji, USA, Arabii Saudyjskiej oraz Algierii.
Co najwięcej eksportowaliśmy?
W strukturze towarowej eksportu dominowało mięso i produkty mięsne, głównie mięso drobiowe, przetwory mięsne, mięso wołowe i wieprzowe. Na drugim miejscu znalazły się ziarno zbóż i przetwory, tytoń i wyroby tytoniowe, cukier i wyroby cukiernicze oraz ryby i przetwory rybne. Wpływy z eksportu produktów mlecznych w stosunku do 2020 r. wzrosły o 13% do 6 mld euro.
Konkurencyjność cenową polskich produktów rolno-spożywczych wspierał korzystny dla eksporterów kurs złotego względem euro.
Magdalena Szymańska
fot. Pixabay