Parlament Europejski przyjął 15 marca 2017 r., zmiany w przepisach, które mają zagwarantować wysokie standardy żywności, która trafia na unijny rynek.
Nowe regulacje mają także zapobiec procederom fałszowania żywności i etykiet, tak aby nie powtórzyła się historia z 2013 roku, kiedy to do sprzedaży trafiła konina „udająca” wołowinę. Nowelizacja dotyczy m.in. zaostrzenia kontroli na różnych etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji.
Zmiany dotyczą systemu kontroli na każdym etapie łańcucha żywnościowego:
kontroli żywności, pasz, pestycydów, dobrostanu zwierząt, zasad oznakowania geograficznego oraz nadzór nad produkcją organiczną żywności. Kontrole mają być niezapowiedziane i będą prowadzone we wszystkich sektorach. Inspektorzy jeszcze dokładniej mają przyglądać się produktom importowanym do UE.
Nowe przepisy zaczną obowiązywać pod koniec 2019 roku. pm