OMP poszybowało w górę
Największym zaskoczeniem było odbicie cen odtłuszczonego mleka w proszku, którego cena wzrosła o 6,7% do 2549 dolarów/t i tym samym zbliżyła się do ceny osiągniętej na aukcji 17 marca br. Był to pierwszy wzrost cen OMP po 7 kolejnych spadkowych notowaniach.
Z kolei pełne mleko w proszku staniało o 0,5% do 2677 dolarów/t. Masło natomiast wyhamowało spadek do 1,9% i osiągnęło cenę na poziomie 3803 dolarów/t. Oprócz masła i PMP na wartości straciły również cheddar oraz kazeina podpuszczkowa. Cheddar sprzedano o 6% taniej za 3864 dolarów/t, a kazeinę o 1,9% taniej (za 8719 dolarów/t).
Największy wzrost ceny zanotowała laktoza
Towarem, który najwięcej zyskał była tym razem laktoza, jej cena wzrosła o 15,6% do 1341 dolarów/t. Laktoza drożeje systematycznie od początku marca. Do 4079 dolarów/t, tj. 2,7% zyskał z kolei na wartości bezwodny tłuszcz mleczny.
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay