Spadek cen wyhamował
Nowozelandzcy analitycy ds. mleczarstwa ocenili, iż na tej aukcji mniej kupowali zarówno kontrahenci z Azji Płn., jak i z Ameryki Płd. i Środkowej oraz z Azji Południowo-Wschodniej i Oceanii, co może wskazywać, że zaspokoili swoje potrzeby zakupowe podczas aukcji z 4 sierpnia.
Które z produktów straciły najwięcej?
Cheddar staniał o 3,6% do 3442 dolarów/t, a laktoza o 3,3% do 1303 dolarów/t. Bezwodny tłuszcz mleczny stracił na wartości 2,9%, sprzedano go średnio za 3873 dolarów/t. Pełne mleko w proszku staniało o 2,2% do 2936 dolarów/t i kontynuuje obniżkę drugą aukcję z rzędu, aczkolwiek dynamika spadku znacznie wyhamowała. Z kolei masło straciło na wartości 2%, osiągając cenę na poziomie 3370 dolarów/t. Poza aukcją z 7 lipca br., na której lekko zyskało na wartości, cena masła na GDT spada od drugiej aukcji w kwietniu.
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay