Ceny prawie wszystkich produktów poszły w górę
Głównym sprawcą tak wysokiego wzrostu indeksu cen było pełne mleko w proszku, które zdrożało o 14% do 3208 dolarów/t. Ceny PMP wzrosły we wszystkich okresach kontraktowych, aczkolwiek najsilniejszy wzrost dotyczył kontraktów krótkoterminowych, co wskazuje na silny bieżący popyt. Jak wskazują nowozelandzcy analitycy, o tej porze podaż WMP w kraju jest ograniczona, a nowy sezon jeszcze się nie rozkręcił.
Na wartości zyskały również kolejno: sproszkowana maślanka, OMP, cheddar, masło oraz laktoza. Sproszkowana maślanka zdrożała o 3,8% do 2417 dolarów/t, cena OMP wzrosła o 3,5% do 2694 dolarów/t. Z kolei cheddar umocnił się o 3,3%, sprzedano go za 3762 dolarów/t.
Na wartości stracił tylko bezwodny tłuszcz mleczny
Po pięciu z rzędu spadkowych notowaniach, masło zyskało na wartości 3% osiągnąwszy cenę na poziomie 3717 dolarów/t. Natomiast laktoza zdrożała o 1,9% do 1309 dolarów/t. Jedynym produktem, który stracił na wartości był tym razem, bezwodny tłuszcz mleczny, jego cena spadła o 0,2% do 3981 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
Zdjęcia: Pixaby
Magdalena Szymańska
Zdjęcia: Pixaby