Pomimo spadku jest to nadal wysoka cena. Masło w historii GDT było droższe niż obecnie tylko 3 razy ( na tegorocznych aukcjach: 18 lipca, 5 i 19 września). O 3,4% do 6504 dolarów/t, w stosunku do 19 września staniał bezwodny tłuszcz mleczny. Na wartości straciły także mleka w proszku: pełne o 2,7% (3037 dolarów/t), odtłuszczone o 1,4% (1895 dolarów/t).
OMP tanieje systematycznie od początku lipca. PMP natomiast długo utrzymywało się na poziomie ok. 3100 dolarów na tonie, obecny spadek ceny sprawił, iż kosztuje ono teraz podobnie jak na aukcji z 20 czerwca br. Cenę nadrobił natomiast cheddar zyskując 1,9% (4109 dolarów/t), podobnie kosztował na aukcji 5 września br.
OMP tanieje systematycznie od początku lipca. PMP natomiast długo utrzymywało się na poziomie ok. 3100 dolarów na tonie, obecny spadek ceny sprawił, iż kosztuje ono teraz podobnie jak na aukcji z 20 czerwca br. Cenę nadrobił natomiast cheddar zyskując 1,9% (4109 dolarów/t), podobnie kosztował na aukcji 5 września br.
Trudno wysuwać jednoznaczne wnioski na podstawie wyników tej aukcji, sprzedano na niej bowiem niewiele towarów. Mały obrót może jednak oznaczać, iż rynek czeka na dalsze obniżki, które zresztą są zapowiadane. Mają one być spowodowane wzrostem produkcji mleka w Nowej Zelandii. ms