Jaki powód obniżek cen masła na aukcji Fonterry?
Podobne notowania masła odnotowano na aukcji w połowie grudnia oraz w połowie stycznia ubiegłego roku. Od stycznia 2017 r. ceny tego produktu układają się sinusoidalnie. Wydaje się, że nie ma podstaw do aż tak dużego spadku cen masła, tym bardziej, że w całej Europie, jak również w Australii, panuje susza, co wpływa na obniżenie wydajności krów mlecznych. Co prawda susza nie występuje już w Nowej Zelandii, ale tam stada krów ucierpiały w wyniku bakterii, Mycoplasma bovis. Z dużym prawdopodobieństwem można upatrywać przyczyn obniżek cen masła na aukcji Fonterry w zagrywkach spekulacyjnych.
Ceny proszków i sera cheddar także w dół
Na aukcji 21 sierpnia spadły również, choć nie tak mocno, jak masła, także ceny proszków. OMP straciło na wartości 1,3%. Sprzedawano je średnio za 1951 dolarów/t. PMP staniało o 2,1% do 2883 dolarów/t. Mocno staniał natomiast bezwodny tłuszcz mleczny. Jego cena spadła o 6,9% do 5321 dolarów/t, tym samym zbliżyła się do tej z początku stycznia ub.r. Spadki nie ominęły również sera cheddar, który w stosunku do poprzedniej aukcji staniał o 4,7% do 3484 dolarów/t. Jedynym produktem, który zyskał na wartości była kazeina. Produkt ten zdrożał o 2,8% do 2138 dolarów/t.
dr Magdalena Szymańska
dr Magdalena Szymańska