Najsilniej zdrożał bezwodny tłuszcz mleczny – o 5,8% do 6354 dolarów/t. O 4,4% do 4205 dolarów/t zyskał na wartości ser cheddar. Podobnie, jak na poprzedniej aukcji, zdrożało też odtłuszczone mleko w proszku. Jego cena wzrosła o 3% do 2047 dolarów/t. Natomiast pełne mleko w proszku zyskało 0,2% i sprzedano je za 3226 dolarów/t. Po raz czwarty z rzędu wzrosła cena masła, tym razem o 2,4% do 5787 dolarów/t, przez co zbliżyło się do ceny osiągniętej na aukcji z 17 października ubiegłego roku. Najbardziej (wzorem poprzedniej aukcji) staniała kazeina, choć tym razem spadek był nieco mniejszy i wyniósł 6,7% (4876 dolarów/t). Z kolei laktoza staniała o 3,5% do 687 dolarów/t.
Ogromne straty w Nowej Zelandii spowodowane M. bovis
Warto dodać, iż Nowa Zelandia walczy z chorobą bydła Mycoplasma bovis. Prognozy w najnowszym rocznym przeglądzie przemysłu mleczarskiego Nowej Zelandii wskazują, iż Fonterra do 2020 r. przetworzy o około 1 miliard litrów mleka mniej. Strata ta odpowiada trzem średnim zakładom produkującym mleko w proszku.
Rolnicy mogą zapłacić setki milionów dolarów za walkę z tą chorobą. Tamtejszy minister rolnictwa twierdzi, iż koszt likwidacji Mycoplasmy bovis może wynosić nawet 1 miliard dolarów. Są naciski, aby część kosztów, to znaczy 40%, pokrył przemysł mleczarski.
dr Magdalena Szymańska
dr Magdalena Szymańska