Na wartości tracą proszki, bezwodny tłuszcz mleczny i kazeina
Ostatnio na aukcji Fonterry za podobną cenę sprzedawano ten tłuszcz mleczny we wrześniu 2016 r. Ponad 9% (o 9,4% do 4577 dolarów/t) staniał także bezwodny tłuszcz mleczny.
O 4,5% do 5067 dolarów/t straciła na wartości kazeina. Tym razem spadły także ceny proszków mlecznych. Pełne mleko w proszku staniało o 1,8% do 2599 dolarów/t, a odtłuszczone o 1,6% do 1965 dolarów/t. Zdrożały jedynie laktoza (o 1,1% do 920 dolarów/t) oraz cheddar (o 0,2% do 3252 dolarów/t).
Tym razem na GDT sprzedano prawie 43 tys. t (42 966 t) produktów mlecznych, to o 2,3% więcej niż na aukcji 6 listopada.
dr Magdalena Szymańska
(Foto. Pixabay)
dr Magdalena Szymańska
(Foto. Pixabay)