Ceny laktozy i bezwodnego tłuszczu mlecznego także w górę
Masło zdrożało bowiem o 2,4% do 4114 dolarów/t. Jest to cena, za którą sprzedawano ten produkt na GDT ostatnio na początku listopada 2016 r. W porównaniu do poprzedniej aukcji zdrożała również laktoza oraz bezwodny tłuszcz mleczny. Laktoza zyskała na wartości 1,5% (sprzedawano ja średnio za 926 dolarów/t) a bezwodny tłuszcz mleczny –1% (5106 dolarów/t).
Brak zmian ceny odtłuszczonego mleka w proszku (sprzedano je średnio za 1977 dolarów/t) wskazuje na stabilizacje cen tego produktu, tym bardziej, iż na poprzedniej aukcji OMP zyskało jedynie 2 dolary na tonie. Natomiast powoli, ale regularnie od początku sierpnia, spada cena pełnego mleka w proszku. Tym razem sprzedano je o 1,9% taniej niż na aukcji 2 października, tzn. za 2729 dolarów/t.
Kazeina i cheddar sprzedane taniej
W porównaniu do poprzedniej aukcji taniej sprzedano także cheddar oraz kazeinę. Cheddar stracił na wartości 1,8%. Kupowano go średnio za 3404 dolary/t. Kazeina staniała natomiast 1,7% do 5426 dolarów/t.
Podobnie jak na poprzedniej aukcji, obrót na GDT był duży, sprzedano łącznie 41 945 t produktów mlecznych.
dr Magdalena Szymańska
dr Magdalena Szymańska