Fonterra: które produkty najbardziej zdrożały?
Na wzrost indeksu miały wpływ drożejące: sproszkowana maślanka, masło, bezwodny tłuszcz mleczny, pełne mleko w proszku oraz cheddar. Sproszkowana maślanka zdrożała o 9,1% do 2569 dolarów/t.
Po pięciu spadkach z rzędu, bardzo mocno, tj. o 8,4% do 3561 dolarów/t odbiły ceny masła. Bezwodny tłuszcz mleczny zyskał na wartości 5,4%, osiągając cenę na poziomie 4131 dolarów/t, natomiast pełne mleko w proszku 1,7%, sprzedano je za 3041 dolarów/t. Z kolei cheddar zdrożał o 0,4% do 3694 dolarów/t.
Staniało OMP
Po silnym wzroście na poprzedniej aukcji odtłuszczone mleko w proszku, tym razem staniało o 0,9%. Sprzedano je za 2865 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay