Sproszkowana maślanka, PMP i cheddar w górę
Najbardziej, tzn. o 11% do 3480 dolarów/t, zdrożała sproszkowana maślanka, jest to jednak zmiana w stosunku do aukcji z początku lutego. 6% zyskały na wartości pełne mleko w proszku oraz cheddar.
PMP wyceniono na 3186 dolarów/t, a cheddar na 3888 dolarów/t. Do 5837 dolarów/t, tzn. o 3,9% wzrosła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego, a do 4573 dolarów/t, tzn. o 3,7% cena masła. 0,6% zyskała na wartości laktoza, sprzedano ją za 1009 dolarów/t.
Zaskakujący spadek cenny OMP
Nieznacznie, tzn. o 0,1% do 5649 dolarów/t, spadła cena kazeiny. Najbardziej zaskakujący był spadek cen odtłuszczonego mleka w proszku. Po tym, jak OMP zyskiwało na wartości przez pięć kolejnych aukcji, teraz straciło na wartości 4,6%, tym samym sprzedano je za 2462 dolarów/t.
dr Magdalena Szymańska
dr Magdalena Szymańska