StoryEditorRynki

Fonterra – odtłuszczone mleko w proszku nadrabia straty

07.09.2020., 06:09h
Pierwsza wrześniowa aukcja GDT, podobnie jak 3 pozostałe, zakończyła się wynikiem ujemnym. Indeks cen obniżył się o 1%. W porównaniu do poprzedniej aukcji wzrosły jednak obroty. Sprzedano o 13,7% więcej towarów, tj. 35,6 tys. t.

Drugą aukcję z rzędu zyskuje na wartości odtłuszczone mleko w proszku

Tym razem zdrożało o 1,8% do 2663 dolarów/t. Inaczej niż na poprzedniej aukcji zachowała się laktoza, tym razem zyskała na wartości, sprzedano ją o 0,8% drożej za 1314 dolarów/t. Z kolei o 3,9% do 2356 dolarów/t podrożała sproszkowana maślanka, produkt ten nie był sprzedawany na ostatniej aukcji, jest to odniesienie do aukcji z początku sierpnia.

PMP, masło i cheddar w dół

Indeks cen pociągnęły w dół kolejno: pełne mleko w proszku, masło, bezwodny tłuszcz mleczny oraz cheddar. Pełne mleko w proszku staniało o 2% do 2884 dolarów/t, masło o 1,2% do 3334 dolarów/t, bezwodny tłuszcz mleczny o 0,5% do 3852 dolarów/t, a cheddar o 0,4% do 3428 dolarów/t.

W porównaniu z ostatnią aukcją kupcy z Azji Południowo-Wschodniej oraz Oceanii nabyli więcej PMP, było to jednak mniej niż na analogicznej aukcji w zeszłym roku. Ogólnie jednak zainteresowanie zakupami ze strony nabywców z Azji Północnej oraz Południowo-Wschodniej i Oceanii, w porównaniu do ostatniej aukcji, było nieco mniejsze. Na wzrost obrotów wpłynęło duże zainteresowanie zakupami bezwodnego tłuszczu mlecznego ze strony nabywców z UE. Unijni kontrahenci podwoili zakupy tego tłuszczu mlecznego.

Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 20:48