StoryEditorRynek mleka

Fonterra: proszki i masło mocno w dół

10.08.2020., 07:08h
Spadek indeksu cen i wzrost obrotów – tak zakończyła się aukcja GDT 4 sierpnia. Indeks cen spadł o 5,1%, sprzedano prawie 32,7 tys. t produktów. Oprócz laktozy oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego, staniały wszystkie produkty mleczne. Tak duży spadek cen był zaskoczeniem dla analityków.

Zaskakujące spadki na Fonterrze

Najwięcej na wartości straciło pełne mleko w proszku, potem kolejno: sproszkowana maślanka, cheddar, OMP oraz masło. Cena PMP spadła o 7,5% do 3003 dolarów/t, przy czym kontrakty przewidziane do wysyłki we wrześniu staniały aż o 8,5%. Takie notowania wskazują na to, że kupujący zaspokoili bieżący popyt na PMP. Nowozelandzcy analitycy sektora mleczarskiego oceniają, że tym razem nieznacznie więcej PMP niż na poprzedniej aukcji kupili zarówno kontrahenci z Azji Północnej, jak i z Afryki. Natomiast nabywcy z Ameryki Południowej i Środkowej oraz z Azji Południowo-Wschodniej kupili dwa razy więcej pełnego proszku niż na aukcji 21 lipca. Świadczy to o tym, że nadal istnieje popyt na ten produkt.

Ceny sproszkowanej maślanki spadły o 6,5% do 2259 dolarów/t. Cheddar stracił na wartości 5,3%, sprzedano go za 3568 dolarów/t. OMP osiągnęło cenę o 4,6% niższą niż na poprzedniej aukcji, czyli 2583 dolarów/t. Z kolei masło staniało o 2,8% do 3438 dolarów/t.

Zdrożała tylko laktoza i bezwodny tłuszcz mleczny

Laktoza osiągnęła cenę zbliżoną do tej z początku maja – zdrożała o 5,7% do 1349 dolarów/t, natomiast bezwodny tłuszcz mleczny zyskał na wartości 3% (sprzedano go za 3994 dolarów/t) i tym samym nadrobił stratę z poprzedniej aukcji, wracając do trendu cenowego, który utrzymuje od początku czerwca br. 

Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 12:15