Wzrosły ceny, ale spadł obrót
Warto podkreślić, iż spadek obrotu na aukcji Fonterry obserwuje się od początku grudnia, czyli od kiedy po długiej fazie spadkowej, indeks cen odbił wreszcie w górę. Jeszcze w listopadzie ubiegłego roku na GDT sprzedawano ponad 43 tys. t produktów mlecznych.
Ceny wszystkich produktów poszły w górę
2 stycznia br. zdrożały wszystkie produkty wystawione na aukcji. Najsilniej poszły w górę ceny sproszkowanej maślanki (9,3% do 3252 dolarów/t). Aczkolwiek w jej przypadku zmiana była odnoszona do aukcji z początku grudnia. Warto podkreślić, iż wtedy maślanka zdrożała prawie o 17%.
O 7,9% do 2201 dolarów/t odbiły w górę ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Natomiast masło, podobnie zresztą jak bezwodny tłuszcz mleczny, zdrożało o 3,9%. Tym samym masło odrobiło straty z 3 poprzednich aukcji i wróciło do ceny powyżej 4 tys. dolarów, uzyskując średnią cenę na poziomie 4076 dolarów/t. Bezwodny tłuszcz mleczny natomiast do ceny powyżej 5 ty. dolarów, uzyskując średnią cenę na poziomie 5137 dolarów/t.
3,2% zyskał na wartości cheddar. Sprzedano go za średnią cenę 3371 dolarów/t. Laktoza zdrożała o 1,6% do 948 dolarów/t, kazeina o 1,3% do 5123 dolarów/t, a odtłuszczone mleko w proszku o 1,2% do 2705 dolarów/t.
dr Magdalena Szymańska
dr Magdalena Szymańska
(Fot. Pixabay)