Najbardziej zyskała na wartości laktoza, jej cena wzrosła o prawie 15% do 687 dolarów/t. O 5,3% do 6120 dolarów/t podrożał bezwodny tłuszcz mleczny, natomiast o 4,6% do 3855 dolarów/t ser cheddar. Ponad 3% zyskała na wartości kazeina, osiągając cenę na poziomie 5792 dolarów/t.
O 3,6% do 1913 dolarów/t odbiły ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Pełne mleko w proszku zdrożało natomiast nieznacznie (o 0,9%), sprzedano je za 3311 dolarów/t. Warto zwrócić uwagę na kontynuację wzrostu ceny masła. Produkt ten na poprzedniej aukcji zdrożał o 4,1%, natomiast obecnie o 2,9% do 5654 dolarów/t, tym samym zbliżył się do ceny, którą osiągnął na aukcji 17 października ubiegłego roku.
Na obecnej aukcji sprzedano więcej produktów mlecznych niż na ostatniej. Jest to warte podkreślenia, ponieważ od dłuższego czasu ilość towarów oferowanych na GDT z aukcji na aukcj – spadała. Przedmiotem obrotu było tym razem 19 262 tys. t produktów mlecznych.
dr Magdalena Szymańska
dr Magdalena Szymańska