Rzepaku więcej, jak przed rokiem
Z kolei zbiory rzepaku i rzepiku GUS ocenia na około 3,6 mln t, tj. o około 12% więcej niż przed rokiem. Przyczyni się do tego głównie o 8% wyższy areał zasiewu łącznie obu roślin.
Warzywa i owoce również w górę
Więcej zbierzemy także warzyw i owoców. Zbiory warzyw gruntowych ocenia się na około 4,0 mln t, tj. na poziomie o 3% wyższym w porównaniu z rokiem ubiegłym; owoców z drzew – na 4,7 mln t, tj. o 5,8% więcej, a owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych – 620 tys. t, czyli o 9,3% więcej niż w 2021 r.
Niepewność w burakach i ziemniakach
Z kolei wysokość zbiorów ziemniaków i buraków cukrowych będzie zależała od dalszych warunków pogodowych. Aczkolwiek w obu przypadkach mamy powierzchnie mniejsze niż przed rokiem. Szacunki GUS dotyczące powierzchni poszczególnych upraw są na ogół zbieżne z tym, co wynika z danych ARiMR. Jednakże w przypadku ziemniaków są znacznie zawyżone.
Skąd takie wysokie zbiory?
W ocenie gusowskich analityków korzystny wpływ na kształtowanie się produkcji roślinnej w bieżącym roku miały przede wszystkim przeprowadzenie siewów zbóż i rzepaku w optymalnych na ogół terminach agrotechnicznych i sprzyjających na ogół warunkach pogodowych. Rośliny ozime dobrze wyrosły i rozkrzewiły się jesienią ub.r. i dobrze przezimowały. Wzrost i rozwój roślin zahamowały chłodne dni w kwietniu i w pierwszej połowie maja ze spadkami temperatury powietrza przy gruncie w kwietniu lokalnie nawet poniżej –6°C oraz wiosenny niedobór opadów powodujący rejonami nadmierne przesuszenie gleby. Ponadto uprawom zaszkodziły lokalnie występujące w czerwcu i lipcu susze oraz ekstremalne zjawiska klimatyczne, tj. burze, gradobicia i nawałnice połączone z silnym wiatrem.
Magdalena Szymańska
fot. Fendt