Wzrośnie produkcja zbóż i popyt na rośliny wysokobiałkowe
Nadal będzie rosnąć produkcja zbóż. Z 284 mln t wytworzonych w 2018 r. zwiększy się w 2030 r. do 325 mln t. Wzrost ten będzie napędzany większym wykorzystaniem ze strony przemysłu, niewielkim rozwojem popytu na pasze i perspektywami eksportowymi.
Nie przewiduje się dalszego rozwoju produkcji nasion oleistych rzepaku ze względu na możliwości i ograniczenia polityki w zakresie biopaliw po 2020 r. Duży będzie jednak popyt na rośliny wysokobiałkowe zarówno na pasze, jak i konsumpcję.
Wzrośnie popyt na produkty mleczne, ale spadnie konsumpcja mięsa
KE prognozuje przyrost globalnego popytu na produkty mleczne. Według niej, do 2030 r. UE mogłaby zaspokoić niemal 35% światowego popytu, koncentrując się na produktach o wartości dodanej (czyli o oznaczeniach ekologicznych, geograficznych itp.).
Oczekuje się, że eksport produktów mlecznych w UE wzrośnie średnio o około 330 tys. t ekwiwalentu mleka rocznie. Jeśli chodzi o rynek UE, aby zaspokoić jego wzrost w przypadku tradycyjnych produktów mlecznych, czyli głównie sera, potrzeba będzie blisko 900 tys. t dodatkowego mleka rocznie. Do 2030 r. produkcja mleka w UE powinna osiągnąć umiarkowany wzrost, średnio o 0,8% rocznie.
Fot. Unspalsh
Fot. Unspalsh
- W Europie spada popyt na mięso wołowe i wieprzowe
Według wyliczeń KE, ogólna konsumpcja mięsa w UE spadnie z 69,3 kg do 68,6 kg na mieszkańca. Ze względu na niską rentowność i malejący popyt spadnie produkcja mięsa wołowego. Spożycie mięsa wieprzowego w UE zmniejszy się natomiast z 32,5 do 31,7 kg/mieszkańca w 2030 r. Spadek ten zostanie zrekompensowany wyższym wywozem. Światowy popyt będzie nadal rósł w tempie 0,7% rocznie. Jedynym mięsem, które odnotuje silny wzrost produkcji i konsumpcji w UE będzie drób. Do 2030 r. jego unijna produkcja powinna osiągnąć 15,5 miliona ton (1,3 mln t więcej niż w 2018 r.). Zwiększy się również popyt światowy na to mięso, co będzie oznaczać wzrost unijnego eksportu drobiu.
Konsumpcja cukru mocno w dół
KE nie ma dobrych wieści dla branży cukrowniczej. W jej opinii zdrowotne preferencje konsumentów doprowadzą do spadku konsumpcji cukru w UE o 5%. Do 2030 r. produkcja cukru w UE ma spaść do 18,6 mln t (w 2018 r. wyniosła 19,3 mln t).
Według wyliczeń unijnych analityków rynkowych w kolejnych latach nie będzie większych zmian w produkcji jabłek. Produkcja tych owoców do 2030 r. powinna się ustabilizować na poziomie 12,4 mln t.
dr Magdalena Szymańska
dr Magdalena Szymańska