W czwartek 24 listopada o godz. 13.00 wszyscy rolnicy mogą wziąć udział w webinarium pt.: „Zrównoważona produkcja żywności - szansa dla klimatu. Finansowanie, certyfikacja, najlepsze praktyki”. Spotkanie zorganizowała Polskie Wydawnictwo Rolnicze, wydawca m.in. takich czasopism i portali rolniczych jak Tygodnik Poradnik Rolniczy, top agrar Polska, WiOM Warzywa i Owoce Miękkie i Sad Nowoczesny wraz z partnerami: Bankiem BNP Paribas oraz Polskim Stowarzyszeniem Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
Czym jest rolnictwo zrównoważone i na czym polega zrównoważona produkcja żywności?
Podczas webinarium będziemy chcieli odpowiedzieć na pytanie czym w ogóle jest rolnictwo zrównoważone? Na czym polega produkcja zrównoważona żywności i jakie korzyści z takiego modelu uzyskuje rolnik, przetwórca, konsument oraz jak taka produkcja wpływa na klimat.
Zaproszeni przez nas eksperci wyjaśnią także kwestie związane z uzyskaniem finansowania na tego rodzaju przedsięwzięcia, na czym polega rolnictwo regeneratywne oraz jak można nawozić rośliny rolnicze?
Zobacz program Webinarium o rolnictwie zrównoważonym
Oto ramowy program webinarium:
- 13:00 – Rozpoczęcie webinarium.
- 13:05 - Zrównoważona produkcja w rolnictwie i jej finansowanie. Prelegentem będzie Maciej Piskorski, dyrektor Departamentu Produktów Agro w Banku BNP Paribas.
- 13:15 – Dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności? Na ten temat wypowie się Małgorzata Bojańczyk, dyrektorka Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
- 13:30 – Certyfikacja zrównoważonego rolnictwa – najpowszechniejsze systemy. Prezentację na ten temat przedstawi Piotr Nowacki, kierownik Usług Żywnościowych SGS Polska.
- 13.50 - Panel dyskusyjny – debata: Jak zrównoważona produkcja żywności wygląda w praktyce okiem ekspertów i rolników? Certyfikacja, nawożenie, rolnictwo regeneratywne, produkcja roślinna oraz zwierzęca, emisyjność i inne aspekty. W debacie udział wezmą:
- - Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów AGRO Banku BNP Paribas,
- Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych, SGS Polska,
- Jarosław Wańkowicz, Dyrektor ds. zarządzania surowcem Farm Frites Poland SA,
- Marcin Sokołowski, Menedżer Zabezpieczenia Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Surowca z OSI Food Solutions,
- Piotr Kotowski, Product Manager Timac Agro Polska,
- Łukasz Haase, rolnik indywidualny, Hasse Farm
- 14.45 - Pytania od uczestników webinarium
- 14.55 - Podsumowanie debaty
- 15.00 - Zakończenie webinarium
Oglądaj webinarium o rolnictwie zrównoważonym na żywo