StoryEditorDopłaty

Jakie są stawki dopłat do przechowywania mleka, masła i mięsa?

09.05.2020., 18:05h
Od 7 maja 2020 roku można składać wnioski o przyznania dopłat do prywatnego przechowywania wołowiny, mleka w proszku, masła oraz niektórych serów. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenia wykonawcze w tej sprawie. Ale kwota dopłat jest bardzo niska.

Zaledwie 80 mln euro na dopłaty do prywatnego przechowywania

Ogólnie na instrumenty rynkowe, czyli dopłaty do prywatnego przechowywania Unia przeznaczyła zaledwie 80 mln euro. Na dopłaty do prywatnego przechowywania produktów mlecznych ma być przeznaczone zaledwie 30 mln euro, taka kwota to kropla w morzu potrzeb.

Dotacje będzie można uzyskać na zmagazynowanie:

  • wołowiny,
  • masła,
  • odtłuszczonego mleka w proszku (OMP),
  • serów,
  • mięsa baraniego,
  • koziny.

 

Jakie są stawki dopłat do prywatnego przechowywania wołowiny?

Dopłata do przechowywania wołowiny jest przyznawana wyłączenie do świeżego lub schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej, które nie było wcześniej przechowywane. Do dopłat kwalifikują się produkty o kodzie CN – ex 0201 20 50, czyli ćwierci rozdzielone - tylna część półtuszy, posiadająca wszystkie kości, udową i krzyżową włącznie z polędwicą, z minimalnie trzema całymi lub przeciętymi żebrami, z goleniem lub bez oraz z cienką pachwiną lub bez w klasach SEURO.

Stawka dopłaty na okres przechowywania wołowiny wynosi:

  • 90 dni – 1008 euro/tonę,
  • 120 dni – 1033 euro/tonę,
  • 150 dni – 1058 euro/tonę.

Wnioskiem można objąć minimum 10 ton, przechowywanie objęte umową kończy się w dniu poprzedzającym wyprowadzenie z magazynu. Stawka zabezpieczenia wynosi 100 euro/tonę.

Komisja będzie monitorowała ilości, jakie będą mogły zostać objęte dopłatami na podstawie przekazywanych przez państwa członkowskie powiadomień do Komisji Europejskiej dwa razy w tygodniu. Komisja zamknie mechanizm, kiedy skumulowana ilość we wnioskach o dopłaty będzie bliska lub osiągnie oszacowane wydatki Komisji Europejskiej na ten cel.

 

Jakie są stawki dopłat do prywatnego przechowywania produktów mlecznych?

W przypadku OMP, masła oraz serów wnioski o dopłaty mogą dotyczyć wyłącznie produktów wprowadzonych do przechowywania przed ich złożeniem
Dla OMP oraz masła mogą one dotyczyć minimalnej ilości 10 t, natomiast sera – 0,5 t.  Okres przechowywania OMP i masła objęty dopłatą wynosi od 90 do 180 dni, a sera od 60 do 180 dni.

Stawka dopłaty na okres przechowywania w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania OMP wynosi 5,11 euro/tonę, a za dzień w odniesieniu do przechowywania objętego umową – 0,13 euro/tonę. W przypadku masła stała stawka dopłaty wynosi 9,83 euro/tonę, a dzienna – 0,43 euro/tonę.

Do dopłaty do przechowywania kwalifikują się sery, które w dniu rozpoczęcia obowiązywania umowy o przechowywanie, mają minimalny wiek, który odpowiada:

  • w przypadku serów z chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym – okresowi dojrzewania określonemu w specyfikacji produktu
  • w przypadku innych serów – normalnemu okresowi dojrzewania określonemu przez państwa członkowskie;

 

Jakie limity dopłat do przechowywania obowiązują Polskę?

Łącznie dopłatą do prywatnego przechowywania jest objętych 100 tys. ton sera, z czego limit dla Polski wynosi 8 277 ton. Stawka dopłaty na okres przechowywania w odniesieniu do stałych kosztów przechowywani wynosi 15,57 euro/tonę, natomiast za dzień w odniesieniu do przechowywania objętego umową – 0,40 euro/tonę.

Przechowywanie objęte umową kończy się w dniu poprzedzającym wycofanie odpowiednio OMP, masła oraz sera z magazynu. W przypadku produktów mlecznych wnioski mogą być składane do 30 czerwca 2020 r.

 

Wnioski należy składać do KOWR. W jaki sposób?

KOWR podkreśla, że ze względu na ograniczoną pulę finansową środków przyznanych  przez Komisję Europejską na mechanizmy Dopłaty do prywatnego przechowywania, bardzo istotny jest termin złożenia wniosków.

Wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania należy składać w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (Kancelaria KOWR, ul. Karolkowa 30, 01-207 Warszawa):

  • bezpośrednio, 
  • listownie,
  • poprzez platformę ePUAP na adres skrytki podawczej /KOWR/SkrytkaESP (w przypadku składania wniosku przez ePUAP wniosek należy podpisać profilem zaufanym lub podpisem kwalifikowanym)
  • na adres e-mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. (wniosek należy opatrzyć podpisem kwalifikowanym, a w przypadku braku podpisu kwalifikowanego oryginał wniosku należy niezwłocznie dosłać do Centrali KOWR w formie papierowej).

 

 

dr Magdalena Szymańska
fot. Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. listopad 2024 12:27