Produkcja cukru większa niż zużycie
Buraki cukrowe zostaną zebrane z areału około 240 tys. ha, tj. nieznacznie większego jak przed rokiem. Na tej podstawie Instytut Ekonomiki Gospodarki Żywnościowej przewiduje, że średni plon korzeni wyniesie około 60 t/ha, a technologiczny plon cukru około 9 t/ha.
Produkcja zapowiada się na większą od krajowego zużycia (około 1800 tys. t), co oznacza, że konieczny będzie duży eksport.
Kampania cukrownicza 2019/2020 – jakie ceny?
Buraki cukrowe w bieżącej kampanii są przerabiane w 17 cukrowniach, gdyż jedna cukrownia (w Strzelinie) należąca do Suedzucker została wyłączona z produkcji.
Ceny cukru na rynku krajowym zaczęły wykazywać tendencję wzrostową.
Polscy rolnicy za hektar buraków kontraktowanych otrzymają 1524,18 zł.
Magdalena Szymańska
fot. Pixabay