W połowie maja do Chin poleciała polska delegacja rządowa, która omawiała m.in. kwestie związane ze zniesieniem barier w handlu produktami rolno-spożywczymi.
Rozmowy prowadził m.in. Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa. Władze Chińskiej Republiki Ludowej zaproponowały, że w najbliższym czasie zorganizują wizytę ekspertów chińskich do Polski, aby mogli dokładnie zbadać sytuację w naszym kraju w związku ze zwalczaniem ASF. Miałby to być kolejny krok do wznowienia eksportu polskiej wieprzowiny na rynek chiński.
Rządowa delegacja twierdzi także, że rozmowy w Pekinie
mogą przyspieszyć decyzję o ewentualnym wznowienia eksportu z Polski do Chin mięsa drobiowego, jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych. Polskie władze liczą także, że dzięki zacieśnianiu współpracy z Chinami w przyszłości uda się poszerzyć asortyment polskich produktów rolno-spożywczych wysyłanych do Państwa Środka.
Jednak jak na razie nie wiadomo, kiedy rozmowy polsko-chińskie przełożą się na zgodę na sprzedaż polskich produktów do Chin. pm