W kwietniu br. Przeciętna cena netto płacona dostawcom przez przedsiębiorstwa dokonujące zakupu rzepaku wyniosła 1760 zł/t i była o 10% wyższa w porównaniu z marcem oraz o 13% w porównaniu z lutym. Z drugiej strony, ceny rzepaku w kwietniu br. kształtowały się wciąż na poziomie znacznie niższym niż w analogicznym miesiącu ub.r. (o 11%) i przed dwoma laty (o 15%). Wzrostowe tendencje cen obserwowane są także w przypadku śruty rzepakowej i makucha. Wg MRiRW, średnia cena sprzedaży netto śruty rzepakowej w zakładach tłuszczowych w kwietniu br. wyniosła 1087 zł/t i była o 5% wyższa niż w marcu i o 10% wyższa niż w lutym. W przypadku makucha, jego przeciętna cena w kwietniu wyniosła 1149 zł/t i była o 6% wyższa niż w marcu i o 13% wyższa niż w lutym. Podobnie jak w przypadku rzepaku, ceny śruty rzepakowej i makucha, mimo podwyżek obserwowanych w ostatnich miesiącach, wciąż pozostają niższe niż w analogicznym okresie 2013 roku (w kwietniu odpowiednio o 3% i 8% r/r). Jeśli chodzi o olej rzepakowy, wg MRiRW, średnia cena sprzedaży netto tego produktu w zakładach tłuszczowych w kwietniu br. wyniosła 3302 zł/t. Produkt ten był o 1% tańszy niż w marcu i o 0,5% tańszy niż w lutym. W porównaniu z kwietniem ub.r. jego ceny były o ok. 17% niższe.