Najsilniej zyskało na wartości masło
Sprzedano je za 3928 dolarów/t, czyli o 4,9% drożej. Dla porównania, przed rokiem wyceniano je na GDT na ponad 500 dolarów/t więcej.
O 4% do 4936 dolarów/t wzrosły notowania bezwodnego tłuszczu mlecznego. Z kolei 3,4% zyskało na wartości odtłuszczone mleko w proszku, zbyto je za 2042 dolarów/t. W stosunku do poprzedniej aukcji o 2,2% do 3263 dolarów/t poszły w górę ceny sera cheddar.
O 1,6% do 935 dolarów/t wzrosły ceny laktozy, a 0,3% do 2674 dolarów/t ceny pełnego mleka w proszku.
O 4% do 4936 dolarów/t wzrosły notowania bezwodnego tłuszczu mlecznego. Z kolei 3,4% zyskało na wartości odtłuszczone mleko w proszku, zbyto je za 2042 dolarów/t. W stosunku do poprzedniej aukcji o 2,2% do 3263 dolarów/t poszły w górę ceny sera cheddar.
O 1,6% do 935 dolarów/t wzrosły ceny laktozy, a 0,3% do 2674 dolarów/t ceny pełnego mleka w proszku.
dr Magdalena Szymańska
(Fot. Pixabay)