StoryEditorWiadomości rolnicze

Zdrowe mięso ze strefy buforowej

12.06.2014., 00:00h

Jak informuje Główny Inspektorat Weterynarii, mięso wieprzowe z obszaru objętego ograniczeniami nie musi być znakowane ani poddawane specjalnej obróbce, będzie umieszczane na rynku krajowym jako mięso świeże.

 

Przepisy dyrektywy Rady 2002/60/WE ustanawiają zasady mające zastosowanie w przypadkach, w których ASF jest podejrzewane lub potwierdzone u dzików. Nie przewidują one obowiązkowych ograniczeń UE na mięso wieprzowe pochodzące od świń trzymanych w gospodarstwach znajdujących się w „obszarze zakażonym” po potwierdzeniu ASF u dzików. Jednocześnie Komisja Europejska wstępnie wyraziła zgodę na zmniejszenie strefy zakażonej (u nas wcześniej określanej jako buforowa). Strefa ma być ograniczona do części powiatu sejneńskiego, augustowskiego, sokólskiego (gminy Dąbrowa Białostocka, Nowy Dwór, Sidra, Janów, Sokółka, Kuźnica, Szudziałowo i Krynki) i białostockiego (gminy Wasilków, Supraśl, Czarna Białostocka, Gródek i Michałowo).

 

W środę 19 marca zostało także podpisane rozporządzenie ministra rolnictwa, które pozwoli na ułatwienie odbioru świń z gospodarstw utrzymujących mniejszą liczbę zwierząt, do których nieopłacalne byłoby wysłanie specjalistycznego transportu. Ma to także zmniejszyć ryzyko przenoszenia chorób związane z przewozem świń na duże odległości przez rolników wykorzystujących własny transport.

 

Według nowych przepisów, możliwa będzie sprzedaż tuczników za pośrednic-
twem punktów skupu, które znajdują się na obszarze objętym ograniczeniami. Odbywa się to za zgodą powiatowego lekarza weterynarii, wydawaną po stwierdzeniu, że przemieszczanie świń nie spowoduje zagrożenia rozprzestrzeniania się wirusa afrykańskiego pomoru świń. Miejsca skupu muszą być wyposażone w maty dezynfekcyjne oraz nie mogą się tam znajdować, w tym samym czasie, inne zwierzęta niż świnie.
ds

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 09:11