W małych rzeźniach rolnicy mogą ubijać zwierzęta i dokonywać rozbioru mięsa. Jest jednak wiele pytań. Jakie warunki trzeba spełnić? W ramach jakiej działalności można sprzedawać mięso i wykonywać usługę uboju?
Czym jest mała rzeźnia wg obowiązującego rozporządzenia?
Mała rzeźnia to taka, w której ubija się zwierzęta gospodarskie kopytne, drób, zajęczaki lub zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych lub dokonuje się rozbioru mięsa z nich pozyskanego. Zwierzęta mogą należeć do rolnika, który ma taki zakład, lub do innego, ale tylko takiego, który posiada gospodarstwo na obszarze tego samego powiatu, w którym jest zlokalizowana rzeźnia, lub w sąsiednim powiecie.
Rolników zainteresowanych wymogami weterynaryjnymi związanymi z prowadzeniem małych rzeźni odsyłamy do numeru 7. TPR (str. 72) oraz Rozporządzenia MRiRW z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.
Rolnik, aby móc prowadzić taką rzeźnię, będzie musiał odbyć szkolenia teoretyczne organizowane przez powiatowego lekarza weterynarii oraz trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej udokumentowany trzyletni staż w tego typu pracy.
Rolnik może dokonywać uboju,...