Co jeszcze staniało?
O 1,8% do 2768 dolarów/t staniało pełne mleko w proszku, a o 1,1% do 1980 dolarów/t – odtłuszczone mleko w proszku. 0,6% stracił na wartości bezwodny tłuszcz mleczny, kupowano go za 5294 dolarów/t, o 0,3% do 910 dolarów/t staniała laktoza. W porównaniu do poprzednich aukcji, wyhamowały tym razem spadki ceny masła. Tłuszcz ten stracił na wartości zaledwie 0,1%, sprzedano go za 4270 dolarów/t.
Rekordowe straty Fonterry
Największy na świecie eksporter produktów mlecznych Fonterra, właściciel GDT poniósł w tym roku historyczną stratę, która wynosi 196 milionów dolarów. Jest to pierwsza strata w swojej 17-letniej historii. Do złego wyniku finansowego giganta mlecznego przyczyniło się wiele czynników. Wśród nich wymienia się zbyt optymistyczne prognozy, źle prognozowane ceny masła, zbyt wysoką cenę płaconą za mleko i wzrost kosztów.
Wskazuje się, że Fonterra zbyt długo ignorowała zmiany strukturalne związane z zaopatrzeniem w globalne rynki mleczne rozpoczęte w latach 2014–2015 wraz z usunięciem kwot mlecznych w Europie. Do złego wyniku finansowego przyczyniły się także odszkodowania dla Danone w wysokości 232 mln dolarów oraz specjalny odpis z tytułu zaangażowania w Chinach (udział w Beingmate) w wysokości 439 mln dolarów.
dr Magdalena Szymańska
Wskazuje się, że Fonterra zbyt długo ignorowała zmiany strukturalne związane z zaopatrzeniem w globalne rynki mleczne rozpoczęte w latach 2014–2015 wraz z usunięciem kwot mlecznych w Europie. Do złego wyniku finansowego przyczyniły się także odszkodowania dla Danone w wysokości 232 mln dolarów oraz specjalny odpis z tytułu zaangażowania w Chinach (udział w Beingmate) w wysokości 439 mln dolarów.
dr Magdalena Szymańska