Około dwóch trzecich miało być przechowywane przez 3 miesiące. Większość z tej ilości pojawi się ponownie na unijnym rynku w ciągu 3 tygodni, począwszy od 17 kwietnia. Pozostała część wieprzowiny, przechowywana przez 4 lub 5 miesięcy, trafi do sprzedaży w drugiej połowie maja i w czerwcu.
W marcu ceny wieprzowiny w Unii Europejskiej zaczęły rosnąć z uwagi na wzmożony popyt przed Wielkanocą. Pojawienie się na rynku mięsa z magazynów w kwietniu i maju może jednak odwrócić tę tendencję. Ilość, która trafi do sprzedaży, będzie równa 3% miesięcznej unijnej produkcji. Jeśli popyt wewnętrzny i zagraniczny tego nie wchłoną, ceny wieprzowiny zaczną ponownie się obniżać. Spowoduje to zwiększenie nacisków na Komisję Europejską na wznowienie mechanizmu prywatnego przechowywania.
Komisja już rozważa przywrócenie dopłat w ramach pakietu nadzwyczajnych środków wsparcia unijnych rynków rolnych znajdujących się w kryzysie. Dodatkowe środki zostały uzgodnione podczas posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa Unii Europejskiej, które odbyło się 14 marca.ds