Wynikiem dodatnim skończyły się wszystkie aukcje, które odbywają się od 2 sierpnia br. z wyjątkiem aukcji z 4 października br. Tym razem najbardziej podrożała laktoza (o 10,6%) oraz pełne mleko w proszku (o 4,9%). O 1,7% podrożało masło, osiągając cenę 4262 dolarów/t. O 1,4% z kolei odtłuszczone mleko w proszku, uzyskując cenę 2570 dolarów/t.
O 2,2% w porównaniu do aukcji z połowy listopada zyskał na wartości cheddar, a o 2,3% kazeina, natomiast o 2,9% bezwodny tłuszcz mleczny.
Koncern mleczny Fonterra, właściciel platformy GDT, przewiduje, że w bieżącym roku gospodarczym, tzn. 2016/2017 dostępność surowca spadnie u nich w porównaniu do sezonu 2015/2016 o 7%, natomiast w porównaniu do roku gospodarczego 2014/2015 o 10%. Produkcja mleka w Nowej Zelandii w październiku br. po raz pierwszy w bieżącym sezonie spadła znacznie poniżej porównywalnego okresu w ubiegłym roku. W przypadku Australii, spadek produkcji mleka w analogicznym okresie wyniósł aż 11,3%, natomiast w regionie Victoria, który produkuje w Australii najwięcej mleka, o ponad 13%. Dairy Australia prognozuje jednak, iż w drugiej połowie bieżącego sezonu ze względu na niższe koszty pasz, poprawę warunków do wypasu bydła oraz perspektywę rozwoju cen mleka, produkcja mleka w tym kraju się odbije. ms