
W 2016 roku przywóz wyniesie około 35 tys. ton w ramach kontyngentu bezcłowego. Ukraina stanie się tym samym trzecim dostawcą mięsa kurcząt do UE po Brazylii i Tajlandii. Ukraińskie mięso jest konkurencyjne cenowo ze względu na niskie koszty pasz i pracy, wspierane dewaluacją hrywny. Głównymi unijnymi importerami mięsa kurcząt z Ukrainy są Holandia i Niemcy. Ukraińska firma drobiarska MHP otworzyła nawet w tym roku zakład przetwórczy w Holandii. W 2015 roku MHP wyeksportowała na rynek UE 27 tys. ton mięsa drobiu. Do pozostałych dostawców mięsa kurcząt do UE należą Chiny i Chile. Z Państwa Środka sprowadzane są wyłącznie produkty gotowane i przetworzone.
Głównym odbiorcą polskiego drobiu (największego producenta drobiu w Unii) są także unijne rynki. Wywozimy go głównie do Niemiec oraz Wielkiej Brytanii. Ekspansji sprzyja znaczny spadek cen pasz od 2014 roku, co zwiększa konkurencyjność i opłacalność produkcji pomimo spadku cen detalicznych mięsa kurcząt. W okresie od stycznia do lipca 2016 roku eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych osiągnął poziom 664 tys. ton. Jest to o 14% więcej niż przed rokiem. ms