Popyt na masło blokowe i OMP
Według analityków rynkowych z Agra Europe, rozluźnienie wymogów w branży gastronomicznej oraz zapowiadane dla branży hotelarskiej, pobudziły w Niemczech popyt na masło blokowe. Według wstępnych danych, produkcja masła w Niemczech do początku maja w porównaniu z tym samym okresem w poprzednim roku wzrosła o dobre 8%. Przyczyniły się do tego wyższe o ok. 1% dostawy mleka, aczkolwiek Niemcy mają już za sobą sezonowy szczyt dostaw. Hurtownie ponownie zamawiają więcej twardych serów. Dobrze sprzedaje się ementaller, którego ceny się umacniają. Spada natomiast cena sera plastrowanego (goudy i edamskiego). Zdaniem ekspertów, głównym powodem obniżki jest słaby eksport.
Na rynku niemieckim mamy do czynienia również z ostrożnym umacnianiem się cen OMP. Dostępna oferta na maj i czerwiec jest ograniczona pomimo zwiększonej produkcji, ponieważ towary zostały już zakontraktowane. Zarówno ze strony niemieckiego, jak i międzynarodowego przemysłu spożywczego, obserwuje się duże zainteresowanie zakupami na dostawy długoterminowe, przy czym popyt stymuluje dodatkowo możliwość subsydiowanego prywatnego przechowywania. ...