Od stycznia do marca br. ubito 14,6 mln świń. Jest to o prawie 379 tysięcy świń lub o 2,5% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W struktrze uboju odnotowano spadek uboju świń pochodzenia krajowego o 428,6 tys. sztuk (o 3,1%), wzrost natomiast uboju świń importowanych o 49,6 tys. (o 4,4%). Łącznie wyprodukowano 1,4 mln t wieprzowiny. Był to o 34,5 tys. t mniej niż w okresie styczeń–marzec 2015 r., co oznacza spadek o 2,4%.
Dane tamtejszego spisu rolnego pokazują, iż od listopada ubiegłego roku pogłowie świń zminiejszyło się. Ma to odzwierciedlenie w wynikach produkcyjnych. Jednocześnie Niemcy umocniły pozycję eksportera na rynki azjatyckie. Zwiększyło się też krajowe zapotrzebowanie na wieprzowinę w związku z trwającym sezonem grillowym. Sytuacja ta powinna wpływać korzystnie na ceny skupu żywca. ms
W pierwszym kwartale 2016 r. Niemcy wyprodukowały nieco ponad 2 mln t mięsa. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku produkcja spadła o 1,8%, czyli prawie o 30 tys. t. Wynika to ze spadku produkcji wieprzowiny i wołowiny.